Istambulski metro u poseti JKP „Beogradski metro i voz“

Stručni tim JKP „Beogradski metro i voz“ predvođen direktorom Andrejom Mladenovićem ugostio je danas visoku delegaciju iz Istambulskog metroa u cilju razmene informacija i novih znanja u oblasti projektovanja, izgradnje i održavanja metro sistema.

Menadžer za poslovni razvoj Alper Haktan Arsal i menadžer Centra za dizajn metroa u Istanbulu Ertan Toprakal prezentovali su domete, rezultate, projekcije za naredni period i plan razvoja, posebno istakavši da je Istanbul jedini grad u svetu u kojem se vrše radovi na čak sedam linija metroa istovremeno, bez zastoja. Ova renomirana turska kompanija nadležna je za upravljanje i održavanje ne samo svih osam linija metroa u ovom gradu, već i četiri linije tramvaja i dve linije lake železnice, što je preneseno u brojke više od 243 km šinskih sistema, sa ukupno 234 stanice i skoro tri miliona putnika dnevno.

Tokom posete, kolege iz Istanbula upoznate su sa osnovama izgradnje beogradskog metroa, kao i svim specifičnostima i novinama koje će biti sprovedene tokom ovog projekta od nacionalne važnosti. Predstavljeni su i detalji, od mapa i trase tri linije metroa u Beogradu, radova na izgradnji Depoa na Makišu, BIM platforme i kreiranja kompletnog digitalnog blizanca projekta, tzv. GOA4 modela potpuno automatizovanih vozova, inovativnog rešenja u oblasti napajanja strujom, do važnih elemenata u oblasti bezbednosti i sigurnosti sistema. Istambulski stručnjaci izrazili su veliku zainteresovanost za projekat beogradskog metroa, navodeći da će metro u Beogradu biti od neprocenjivog značaja za razvoj mobilnosti i javnog saobraćaja u srpskoj prestonici, i šire, za sveobuhvatni društveno-ekonomski razvoj Srbije. Na kraju, istakli su spremnost da svojim višedecenijskim iskustvom i znanjem podrže efikasnu realizaciju ovog projekta.


Štampa