ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET ĆE AKTIVNO UČESTVOVATI U PROJEKTU IZGRADNJE BEOGRADSKOG METROA

Dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Dejan Gvozdić i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović potpisali su juče Sporazum o saradnji koji predviđa aktivno učešće studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa.

Potpisivanjem ovog dokumenta formalizovano je učešće ove akademske institucije u projektu, u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja. Ovom prilikom na fakultetu je organizovana i prezentacija projekta izgradnje beogradskog metroa za studente i stručnu javnost. Studentima sa Katedre za elektroenergetske sisteme, pored osnova projekta, predstavljene su i specifičnosti elektrotehničkih sistema sa posebnim osvrtom na specifičnosti u vezi sa beogradskim metroom.

Prof. dr Gvozdić, istakao je da ETF kao vodeća ustanova u domenu elektrotehničke struke sa tradicijom dugom 75 godina, nastavni i stručni kadar, ali i studenti i inženjeri ETF-a ostaju posvećeni učešću i doprinosu projektu izgradnje beogradskog metroa. „Ovaj projekat je od velike važnosti, ne samo za naš grad, već i za sve građane Srbije koji će značajno poboljšati javni transport i mobilnost u srpskoj prestonici i doprineti sveobuhvatnom tehnološkom, društvenom i privrednom napretku društva u celini. ETF očekuje intenziviranje saradnje na projektu i pružiće svoj doprinos u razvoju novih inicijativa i modela, i ovde posebno mislim na značaj cyber bezbednosti i važnosti ovog dela za funkcionisanje budućeg metro sistema. Takođe, skrećem pažnju i na značaj aspekta kvantnih tehnologija i veštačke inteligencije, kao elemenata od ključne važnosti za ovaj projekat.”, istakao je dekan Gvozdić.

Andreja Mladenović izrazio je zadovoljstvo potpisanim sporazumom naglasivši da je aktivno učešće akademske zajednice neprocenjivo za razvoj i rezultate projekta izgradnje metroa, te da je preduzeće intenziviralo ovaj aspekt kroz uspostavljanje i razvoj saradnje sa nizom fakulteta, ne samo u domenu tehničkih već i u oblasti društveno-humanističkih nauka. „U prethodnom periodu sporazume o saradnji smo obnovili i potpisali nove sa nizom fakulteta, kao što su Rudarsko-geološki, Saobraćajni, Arhitektonski, Mašinski, Pravni, Fakultet organizacionih nauka i Fakultet primenjenih umetnosti. Ova inicijativa projektu donosi novu vrednost, domaću pamet i znanja, ali i ljude, nove stručnjake koji će razvijati svoju ekspertizu kroz angažman na ovom projektu. Smatram da će za mnoge inženjere sa ETF-a rad na projektu metroa  biti podsticajan i izazovan, posebno u delu upravljanja i elektrifikacije metroa.”, zaključio je A. Mladenović.

Predrag Urošević, direktor Sektora za elektrotehničke poslove iz JKP „Beogradski metro i voz“ pozvao je kolege i studente sa ETF-a da se uključe u ovaj projekat, istakavši da je beogradski metro jedinstvena prilika za profesionalni razvoj i perspektivan posao za mlade inženjere. P. Urošević upoznao je prisutne i sa tehnološkim i inovativnim pristupom, kao i sa novinama koje su uključene u ovaj projekat, u domenu elektrotehničkih sistema. Prezentovao je važnost i domete potpuno automatizovanih vozova, nove modele i strukturu signalizacije i upravljanja vozovima, napajanja i na kraju istakao važnost aspekta bezbednosti i sigurnosti čitavog sistema.  


Štampa