Planovi razvoja BG:voza

Master planom saobraćaja u Beogradu, dokumentom koji je usvojila Skupština grada Beograda, definisane su trase buduće dve linije metroa i četiri linije gradske železnice – BG:voza.

Planirane linije BG:voza su:

Linija 1: Batajnica – Beograd Centar – Ovča, dužine 31,3 km

Planom su predviđene nove stanice/stajališta: Batajnica Istok, Belvil, Sajam i Makenzijeva. Novi tuneli na deonici Zemun - Tošin bunar dužine 1.9 km. Novi kolosek na deonici Batajnica – Beograd Centar u dužini od 19,3 km.

Linija 2: Beograd Centar – Resnik – Beograd Centar, dužine 11,9 km

Planom je predviđena nova stanica/stajalište Košutnjak.

Linija trenutno saobraća na relaciji Ovča - Resnik - Ovča, dužine 23km, do uspostavljanja linije 3.

Linija 3: Makiš - Rakovica - Karaburma - Makiš, dužine 13,7 km

Planom su predviđene nove stanice/stajališta: Makiš, Vodovodska, Košutnjak, Makenzijeva i Vuka Vrčevića. Stanica/stajalište Košutnjak se poklapa sa Linijom 2, a stanica/stajalište Makenzijeva se poklapa  sa Linijom 1.

Linija 4: Novi Beograd – Aerodrom Nikola Tesla - Nacionalni stadion - Novi Beograd, dužine 16,2 km

Planom su predviđene nove stanice/stajališta: Auto put, Aerodrom Nikola Tesla, Surčin. Novi kolosek dužine 16,2 km. Stanica/stajalište Belvil se poklapa sa Linijom 1.

Kako je bilo planirano tokom 2019. godine grad Beograd je sistemom BG:voza povezan sa prigradskim opštinama Lazarevac, Barajevo, Mladenovac i Sopot.

U toku je remont pruge preko Male Krsne (Rakovica – Jajinci – Mala Krsna), tako da svi vozovi (putnički i teretni) saobraćaju preko stanice Mladenovac, pa time i broj polazaka na relaciji Mladenovac – Resnik – Beograd Centar ne može biti veći. Po završetku radova stvoriće se uslovi za povećanje broja polazaka na ovoj relaciji.


Štampa