Direktor JKP „Beogrdski metro i voz“ u poseti Francuskoj

Delegacija Srbije, u kojoj su ministar finansija Siniša Mali, ministar građevinarstva, sabraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i direktor JKP „Beogradski metro i voz“ Stanko Kantar, boravila je u poseti Francuskoj od 01.02. do 03.02.2021. godine.

Tokom boravka u Francuskoj, delegacija je posetila kompanije „Alstom” i „Ežisrejl”, koje su angažovane na projektu izgradnje metroa u Beogradu, i održale više sastanaka sa predstavnicima tih kompanija. Ove francuske kompanije zajedno sa kineskom kompanijom „Pauer Čajna” potpisale su Memorandum o razumevanju za projekat „Beogradski metro”, koji predviđa saradnju strana potpisnica na projektu izgradnje metroa u Beogradu.

Takođe, delegacija je posetila i kompaniju „RATP“ koja je operater kompletnog javnog prevoza u Parizu, koji obuhvata metro, tramvaj, gradsku železnicu, autobuski prevoz itd.

Srpskoj delegaciji u Parizu, partneri iz kompanije „Alstom” predstavili su dizajn vagona za budući beogradski metro. Izabrana su četiri modela o kojima će se izjasniti građani. Srpska delegacija posetila je i Centar za upravljanje pariskim metroom i Centar za upravljanje lionskim metroom.

 

  


Štampa