Potpisan Memorandum o razumevanju sa francuskom kompanijom RATP Group

14.06.2022. potpisan je Memorandum o razumevanju sa francuskom kompanijom RATP Group u kome je izražena želja da ova renomirana kompanija postane "rani operater" beogradskog metroa.

Rani operater znači da će RATP savetovati Vladu Republike Srbije i Grad Beograd kako bi se u postupku projektovanja, pre svega metro stanica, dobili maksimalni komercijalni efekti za grad i obezbedio maksimalni komfor putnika. Posle potpisivanja Memoranduma o razumevanju počinju pregovori o ugovoru koji će biti deo međudržavnog sporazuma Srbije i Francuske o izgradnji beogradskog metroa

RATP grupa je jedna od najvećih svetskih kompanija u oblasti upravljanja javnim transportnim sistemima putnika i treći najveći operater gradskog prevoza na svetu.  Prisutna je u 14 zemalja i na četiri kontinenta i zapošljava 69.000 ljudi. RATP intenzivno radi na razvoju, radu, održavanju i modernizaciji inovativnih sistema javnog prevoza, istovremeno ispunjavajući potrebe putnika za mobilnost. Svakodnevno upravlja sa osam vidova prevoza, metro, ​​tramvaj, gradski i međugradski autobusi, regionalni vozovi, itd a takođe je prisutna u novom lancu mobilnosti (autonomna vozila, samouslužni električni skuteri, zajedničko korišćenje automobila, deljenje automobila, pametna i povezana parkirališta). Između ostalog, upravlja metroom u Parizu i mnogim drugim gradovima u svetu.


Štampa