Правни факултет и „Београдски метро и воз“ потписали Споразум о сарадњи

Декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић и директор ЈКП „Београдски метро и воз“ јуче су потписали Споразум о сарадњи којим су формализовани модалитети учешћа ове академске институције у пројекту изградње београдског метроа.

Овим се наставља иницијатива за развој оквира сарадње који је потписивањем Споразума од 2019. већ успостављен са више београдских факултета првенствено из области техничких наука. Основни циљ документа је унапређење струке, иновација и технолошког развоја кроз спровођење конкретних активности које имају образовну, примењену и развојну димензију. Потписивању су присуствовали продекан за наставу Правног факултета проф. др Бојан Милисављевић и Омбудсман Града Београда Миљко Ваљаревић и стручни тим ЈКП „Београдски метро и воз“.

А. Mладеновић овом приликом истакао је важност активног укључивања Правног факултета у пројекат изградње београдског метроа, посебно у делу правне експертизе, као водеће академске заједнице у нашој земљи у овој области. „До сада смо Споразум о сарадњи потписали са 10 факултета претежно природних наука, међутим, пројекат подразумева и значајан обим посла у правној области. Као пример, уговори које наше предузеће закључује са иностраним партнерима су по правилима FIDIC-а. Ови уговори се све више користе на интернационалним пројектима, а  јако мали број правника се бави њиховим закључењем и праћењем. Пројекту су потребни домаћи стручњаци и домаће знање и зато је веома значајна сарадња са Правним факултетом“.

Декан З. Мирковић навео је да постоји више катедри на Правном факултету које могу одмах активно да се укључе и да су њихови стручњаци врло заинтересовани да допринесу развоју, како истиче „једног од тренутно највећих и најзначајнијих инфраструктурних пројеката у нашој држави. Предлажемо да прву презентацију пројекта изградње београдског метроа за студенте и стручњаке са нашег факултета организујемо почетком другог семестра, током фебруара 2024. Важно је да прво детаљно информишемо стручну јавност о дометима пројекта, али и о користима и ефектима које ће изградња метроа имати не само за Београђане, већ и шире, на друштвено-економски развој целог друштва“. Делегација Правног факултета напоменула је и могућност новог мултидисциплинарног мастер програма који би могао да се осмисли са факултетима релевантним за пројекат, као што су нпр. Грађевински, Архитектонски факултет, итд. Овај мастер програм би могао да буде привлачан и користан студентима за стицање практичних и примењивих знања.  


Штампа