Пројекат изградње београдског метроа прилика за праксу и укључење студената и стручњака са Правног факултета

Презентација пројекта изградње београдског метроа “Градимо МЕТРОполу” одржана је јуче на Правном факултету, за студенте и стручну јавност.

Догађај је организовало ЈКП „Београдски метро и воз“ у сарадњи са факултетом у циљу унапређења струке, иновација и технолошког развоја и већег укључивања академске заједнице у пројекат изградње метроа. „Београдски метро и воз“ овим наставља сарадњу са факултетима и, од установа из првенствено техничке струке, проширује је и на факултете из области друштвено-хуманистичких наука.


Продекан за наставу Правног факултета проф. др Бојан Милисављевић отворио је скуп, нагласивши да је веома важан Споразум о сарадњи који је крајем прошле године потписан са ЈКП “Београдски метро и воз”, као и да ће се факултет активно укључити у овај пројекат од националне важност, у оквиру своје експертизе.


Након увода, директор ЈКП “Београдски метро и воз” присутнима је представио све фазе развоја и спровођења пројекта изградње метроа, и студентима посебно истакао могућности сарадње, праксе и укључења у пројекат. “У првим корацима пројекта, када радови нису још почели, нама је један од најважнијих делова посла правни домен који тече упоредо са осталим аспектима - саобраћајним, инфраструктурним и електро-машинским. Потписано је већ неколико важних споразума, а следе нам припреме и потписивања нових, првенствено међународних правних аката. Евидентно је колико је овде значајна улога ваше струке.”, закључио је А. Младеновић.


Адвокат Катарина Обрадовић Баклаја, испред БИТ адвокатске канцеларије говорила је на догађају о примени FIDIC модела уговора, посебно прилагодивши своју презентацију специфичностима ових уговора и правној пракси у Републици Србији. Студентима је скренула пажњу и на различите формате, посебно тзв. Белу књигу, Жуту књигу итд, након чега је уследила врло активна дискусија. Студенти са Правног факултета су, током презентације, показали велико интересовање, поставивши многобројна питања говорницима, не само у правном делу већ и шире. Студенте је занимало и када ће бити завршена изградња метроа, куда ће пролазити трасе метро линија и које су то конкретне користи за грађане од овог пројекта.


Нова презентација за студенте и стручну јавност биће организована на Факултету организационих наука Универзитета у Београду у понедељак, 25. марта, са почетком у 12.15 часова.


Штампа