Крунисана сарадња ЈКП „Београдски метро и воз“ и Рударско – геолошког факултета

На Рударско-геолошком факултету Универзитета у Београду данас је потписан Споразум о сарадњи између ове академске институције и ЈКП „Београдски метро и воз“. Циљ споразума је унапређење струке, иновација и технолошког развоја кроз спровођење конкретних активности које имају образовну, примењену и развојну димензију, што доводи и до већег укључивања академске заједнице у пројекат изградње београдског метроа.

Директор ЈКП „Београдски метро и воз“, Андреја Младеновић је истакао да је укључивање и улога Рударско – геолошког факултета, као водеће институције у домену ове струке од велике важности, током целокупног тока пројектаизградње метроа .

Као и то да је и пре потписивања споразума постојала жива сарадња између факултета и предузећа а да је она сада крунисана. Младеновић наглашава да је ово прилика да се „српска памет“ укључи и највећи инфраструктурни пројекат за град Београд.

Деканка Рударско-геолошког факултета, Биљана Аболмасов је нагласила да је сарадња Рударско – геолошког факултета и ЈКП „Београдски метро и воз“ изузетно значајна, јер факултети морају бити стручан надзор великим инфраструктурним пројектима, али и да је изградња метроа у престоници јединствена прилика за студенте, будуће инжењере да уче на терену и буду део пројекта који ће имати немерљиву вредност за град Београд.


Такође, овом приликом организована је и стручна презентација и предавање о пројекту изградње београдског метроа за студенте и сараднике Рударско – геолошког факултета, са посебним акцентом на спроведена инжењерско геолошка истраживања у склопу израде идејних пројеката за Линије 1 и 2 Београдског метроа.


Студенти и стручна јавност су се упознали са планом изградње метроа, трасама линија, које пратеће садржаје ће он имати, попут великих паркинга на почетним и преседачким тачкама. Посебно интересовање изазвала је и информација да ће београдски метро бити аутоматизован, без машиновођа, по узору на светске метрополе.

Господин Младеновић је истакао да су студентима Рударско – геолошког факултета врата предузећа „Београдски метро и воз“ увек отворена и да без студената и њиховог знања неће бити могуће остваривање свих планова и циљева.
Београдски метро и воз овим наставља успешну сарадњу са факултетима кроз низ догађаја који ће бити организовани у наредном периоду.
Следeћа презентација биће одржана у уторак 12.12. у 14 часова на Саобраћајном факултету у Београду!


Штампа