Архитектонски факултет потписаће Споразум о сарадњи са ЈКП „Београдски метро и воз“

Стручни тим предвођеном директором ЈКП „Београдски метро и воз“ Андрејом Младеновићем и Марко Стојчић, главни урбаниста Града Београда састали су се јуче са деканом проф. др Владимиром Лојаницом и делегацијом Архитектонског факултетa. Састанак је организован поводом успостављања формалног оквира сарадње и потписивања Споразума између ове академске институције и Београдског метроа и воза.


Београдски метро и воз овим наставља низ састанака и додатни развој формалног оквира сарадње који је потписивањем Споразума од 2019. већ успостављен са више београдских факултета из области природних наука. На састанку је договорено да ће и Архитектонски факултет приступити Споразуму у циљу унапређења струке, иновација и технолошког развоја кроз спровођење конкретних активности које имају образовну, примењену и развојну димензију.


Проф. др Лојаница истакао да важност активнијег укључивања професора, стручног особља и студената са Архитектонског факултета, у доменима своје струке, у пројекат изградње београдског метроа. „За све нас који живимо овде значајно је да будемо део овог пројекта. Такође, веома је важно да се искористе факултетски ресурси и током градње, али и за ентеријерска, екстеријерска и друга решења у каснијим фазама. Стручњаци са нашег факултета су победили на конкурсу за идејно решења дизајна станица прве фазе Линије 1 београдског метроа и то је само један од примера и показатеља у ком правцу треба да се развија сарадња. Студентске праксе исто могу да буду врло користан модалитет сарадње. Архитектонски факултет је мултидисциплинаран и интердисциплинаран и практичне вежбе и рад су врло значајни у нашем образовном програму. И коначно, сматрам да је за успех и унапређење овако комплексног и обимног државног пројекта наша професионална дужност да будемо укључени и да сарађујемо.“
М. Стојчић навео је овом приликом да су пројектна решења прве и друге линије метроа потпуно прилагођене и уклопљене са потребама грађана, урбанистичким плановима и могућностима Београда, те да ће се изградњом метроа успоставити потпуно интегрисани транспортни систем у нашем главном граду. „Пошто и сам потичем са Архитектонског факултета, сигуран сам да ће формализовање сарадње са Београдским метроом и возом значајно утицати на квалитет реализације пројекта. Неопходно је да се у пројекат укључе наши стручњаци и наше знање“, додао је Стојчић.


А. Младеновић изразио је задовољство постигнутим договором о потписивању Споразума о сарадњи са Архитектонским факултетом. Подсетио је овом приликом да је изградња метроа дугорочан и комплексан пројекат који подразумева подршку сарадника, стручњака, консултаната и извођача у различитим доменима и професионалним областима, посебно истичући улогу факултета и академске заједнице. „Успостављање функционалног београдског метроа један од најважнијих државних пројеката који ће значајно утицати не само на унапређење јавног транспорта у главном граду и побољшање укупног квалитета живота Београђана већ и шире, на свеобухватни привредни и технолошки развој читавог друштва. Све специфичности изградње метроа захтевају ангажовање обученог кадра, како током почетне фазе и саме изградње и извођења радова, али и касније за управљање и одржавање метро система и ту видимо кључну улогу укључивања Вашег факултета, али и целокупног образовног система“, закључио је Младеновић.
На састанку су утврђени први конкретни кораци сарадње, након потписивања Споразума и договорено одржавање стручних презентација и предавања о пројекту изградње београдског метроа за студенте и сараднике Архитектонског факултета.


Штампа