Машински факултет наставља да подржава пројекат изградње београдског метроа

Декан проф. др Владимир Поповић и борд професора са Машинског факултета угостили су у петак, 24. новембра стручни тим ЈКП „Београдски метро и воз“, предвођен директором Андрејом Младеновићем, поводом договора о развоју подршке факултета пројекту изградње београдског метроа.

Овим се наставља низ састанака предузећа са водећим академским институцијама у области техничких наука са основним циљем јачања конкретних активности у оквиру спровођења Споразума о сарадњи. Овај Споразум је од 2019. успостављен са Машинским и неколико других београдских факултета зарад унапређења струке, иновација и технолошког развоја кроз спровођење конкретних активности које имају образовну, примењену и развојну димензију.


Проф. др В. Поповић представио је, на почетку састанка, богат историјат Машинског факултета и истакао читав низ активности и сарадњу које ова институција има са различитим заинтересованим јавностима. „Спремни смо да својом експертском и академском подршком и на даље доприносимо ефикасном и конструктивном развоју пројекта изградње метроа, свесни да је то тренутно један од најважнијих и највећих инфраструктурних пројеката у нашој земљи. Машински факултет има Катедру за шинска возила, а ово је прави моменат за развој нових наставних програма у вези са метро системима. Такође, можемо да допринесемо и кроз осмишљавање програма, поред факултетског и за средњошколски образовни систем, посебно када је у питању Средња железничка школа. За овако комплексан и обиман пројекат веома је важно да постоји обучен кадар и развијен специфичан стручни ниво образовања, како би сви млади људи који долазе са нашег и других сродних факултета и школа могли да се на прави начин и у пуном капацитету укључе у рад. Наравно, крајњи резултат је важан за нас као струку, али и шире, за све наше грађане – да Београд коначно добије оперативан метро систем.“ навео је Поповић.


А. Младеновић захвалио је на гостопримству, вољи и предлозима за развој сарадње, сложивши се са професором Поповићем да је укључивање и улога Машинског факултета, као водеће институција у домену ове струке у нашој земљи од велике важности, током целокупног тока пројекта изградње метроа. „Управо за постизање тог крајњег резултата који је декан истакао нужно је укључивање шире академске и стручне заједнице. Улога свих актера у овом процесу успостављања функционалног београдског метроа, а ту рачунамо и на вас као кредибилног партнера, круцијална је, не само због унапређења јавног транспорта у главном граду већ и због побољшања укупног квалитета живота Београђана и свеобухватног привредног и технолошког развоја читавог друштва.“, закључио је Младеновић.
На састанку су утврђени наредни кораци сарадње и договорено одржавање стручних презентација и предавања о пројекту изградње београдског метроа за студенте и сараднике Машинског факултета.


Штампа