Београдски метро и воз са партнерима у обиласку радова на депоу на Макишком пољу

У току припремни радови на изградњи депоа београдског метроа

Делегација ЈКП „Београдског метроа и воза“, ЈП "Дирекцијe за грађевинско земљиште и изградњу Београда", заједно са европским партнерима задуженим за управљање пројектом изградње метроа, немачком компанијом „Дојче Бан“ и француском „Систра“ обишли су данас радове на депоу на Макишком пољу. Андреја Младеновић, директор ЈКП „Београдског метроа“ навео је овом приликом да је изградња метроа од круцијалне важности за унапређење јавног транспорта у главном граду и побољшање укупног квалитета живота Београђана. То је и један од најважнијих државних пројеката за свеобухватни привредни и технолошки развој друштва.

Поводом ове посете представници главног извођача радова, кинески партнери из „Пауер Чајна“ припремили су стручну презентацију и информисали присутне о току изградње депоа на Макишу, детаљно представивши све сегменте процеса. Изградња депоа је веома значајан корак у стварању услова за комплетну финализацију пројекта линија београдског метроа. У току су припремни радови који обухватају насипање терена платоа за депо, камена и делимично песка  и изградња два колектора за прикупљање атмосферских вода и једне црпне јединице. Атмосферски колектори су скоро завршени, а у претходном периоду је извршено скидање површинског слоја хумуса, након чега су машине започеле збијање тла и насипање ломљеног камена. На подручју Макишког поља поред депоа биће изграђене и прве три метро станице и започеће рад прве машине за бушење тунела (тзв. „кртице“).

Сигуран и ефикасан метро систем је веома важан део јединственог система јавног превоза града Београда. Овај пројекат значајно ће допринети побољшању приступачности и мобилности, повезивањем урбаних језгара, економских подручја и рекреативних и туристичких атракција српске престонице.

 


Штампа