Потписан Уговор о услугама ране операторске помоћи за аутоматизовани метро систем у Београду са француском компанијом „RATP Developpement S.A.“

Уговор о услугама ране операторске помоћи са француском компанијом „RATP Dev“ потписан је 13.01.2023. Сарадња за три линије метро система у Београду, који ће бити пуштен у рад 2028. године ће трајати једну годину, уз могућност продужења за још једну годину. Од 1. марта 2023. године „RATP Dev“ помагаће Секретаријату за јавни превоз Града Београда и предузећу „Београдски метро и воз“ тако што ће, примењујући своје искуство и стручност међународног оператера, анализирати функционалну фазу пројекта и спецификацију метро система на основу чега ће давати савете. Посебна пажња биће усмерена на искуство путника, безбедност, концепте управљања, одржавања и оптимизацију трошкова.

Након потписивања Меморандума о разумевању између Града Београда и „RATP Dev“ у јуну прошле године, овим другим кораком француској компанији поверена је помоћ граду у оптимизацији пројекта будућег метро система у Београду.

Пројекат потпуно аутоматизованог метроа у Београду представља најобимнији и најважнији инфраструктурни пројекат у Србији. Планирана мрежа метроа састоји се од Линије 1 (21,8 км, 21 станица, отварање 2028. године), Линије 2 (24,2 км, 26 станица, отварање 2030. године) и Линије 3 (23 км, 22 станице).

Заменик начелника Градске управе града Београда и секретар Секретаријата за јавни превоз Предраг Лукић изјавио је тим поводом задовољство због потписивања уговора којим се  успоставља сарадња са  француском компанијом „RATP“.

–  Имамо велика очекивања од ове сарадње и надамо се да ће компанија „RATP“ на најбољи могући начин имплементирати своја знања и искуства, стечена у управљању метро системима у свету и у пројекат београдског метроа. Дуго се чекало на почетак изградње и реализације овог пројекта, те смо остваривањем ове сарадње један корак ближе циљу – рекао је Лукић.

В.д. директора ЈКП „Београдски метро и воз“ Андреја Младеновић је подсетио да пројекат Београдски метро представља највећи и најважнији инфраструктурни пројекат који ће се градити у наредном периоду у Београду, али и у целој држави Србији.

– Од великог значаја за цео пројекат биће укључивање компаније RATP, која ће својим знањем и искуством допринети бољој и бржој реализацији овог веома значајног пројекта за нашу заједницу – указао је Младеновић.

Главна извршна директорка „RATP Dev“ Иба Фарес нагласила је да је почаствована што је Град Београд пружио поверење овој компанији.

– Радујемо се што ћемо својом стручношћу у функционисању мултимодалних, интегрисаних мрежа јавног превоза допринети смелој урбаној визији Београда. Наши стручњаци у Паризу, а сада и у Србији, ангажовани су како би обезбедили свакодневно ефикасно функционисање и најбоље искуство путника када се отвори будући метро без возача, нудећи истовремено непрекидно усавршавање локалног особља – изјавила је Фарес.

Уговор су потписали градски секретар за јавни превоз Предраг Лукић, в. д. директора Јавног комуналног предузећа „Београдски метро и воз” Андреја Младеновић и извршна директорка француске компаније „RATP Dev” Иба Фарес. Догађају су присуствовали градоначелник Александар Шапић, градски менаџер Мирослав Чучковић, aмбасадор Републике Француске Пјер Кошар, представници Економског одељења Амбасаде и компаније RATP Developpement S.A.

 

 

 

 

 


Штампа