Потписан Уговор за рану операторску помоћ на пројекту изградње београдског метроа

Уговор о услугама ране операторске помоћи на пројекту изградње београдског метроа потписан је данас између Секретаријатa за јавни превоз Града Београда и ЈКП „Београдски метро и воз” и француске компаније за управљање јавним превозом RATP DEV.

Овим потписивањем наставља се сарадња и рана операторска подршка RATP DEV у процесу пројектовања и оптимизације инфраструктуре метро система у српској престоници. Уговор подразумева успостављање компаније за управљање, запошљавање и обуку особља које ће бити ангажовано у раду београдског метроа, као и припрему процедура за управљање и одржавање, постављање ИТ система, подршку тестирању и пуштању у рад и извођење пробног рада. Такође, уговором се дефинишу и управљање, одржавање и комерцијалне активности у вези са пројектом. Овај уговор односи се на део пројектовања и на део припреме за употребу и функционисање метро система, као наредне фазе.

Секретар Секретаријата за јавни превоз Града Београда Радован Кремић изразио је задовољство наставком сарадње са RATP DEV истичући важност потписаног уговора. „Сигуран, ефикасан и функционалан метро је веома важан део јединственог система јавног превоза града Београда. Изградња метроа од круцијалне је важности за унапређење јавног транспорта у главном граду и побољшање укупног квалитета живота Београђана, али и шире, за свеобухватни привредни и технолошки развој друштва. Евидентно је колико је овде значајна рана операторска помоћ и развој и улога и подршка партнера из RATP DEV.”, истакао је Р. Кремић.

Директор ЈКП „Београдски метро и воз” Андреја Младеновић напоменуо је овом приликом да је изградња београдског метроа један од највећих и најважнијих пројеката у Србији. „Ово је дугорочан и комплексан пројекат који подразумева подршку и ангажовање стручног и искусног кадра и међународних партнера, а RATP DEV видимо као важног партнера у домену ране операторске помоћи. Знање, искуство и експертиза француских партнера су веома значајни за даљи ток и развој пројекта и, коначно, за допринос бољој и бржој реализацији изградње метро система у Београду.”, истакао је А. Младеновић.

Директор пројекта ране операторске помоћи Давид Менге, испред RATP DEV истакао је да је ова компанија максимално посвећена резултатима у развоју операторске подршке за београдски метро. „Ми смо компанија са вишедеценијским искуством у области развоја система јавног превоза. Све вештине и знања из Париза и других француских градова, али и из 14 држава са четири континента где смо ангажовани на глобалном нивоу, са више од 1,5 милијарди путника годишње који користе наше услуге, потпуно ћемо прилагодити конкретним потребама и специфичностима које се односе на развој метро система у Београду.”, закључио је Д. Менге.

 


Штампа